Koulutus / Susanna Tiainen


Ravitsemuskoulutus


Ravitsemusopinnot, dipl. ravintoneuvoja 2006, dipl. ravintoterapeutti 2008 (115 op), Terveysopisto Salus.

Opintoihin sisältyivät myös lääketieteen perusteet 24 op: anatomia ja fysiologia, tautioppi, neurologia, psykologia, psykiatria. Opinnäytetyöni aihe oli 'Ärtyvän suolen oireyhtymä'.


Ravitsemustieteen opinnot (40 op), Helsingin yliopiston Avoin yliopisto.

Ravitsemustieteen perusopinnot 25 op, 2007-2008.

Ravitsemustieteen aineopintoja täydentävät opinnot ja ravitsemustieteen aineopintoja 15 op, 2007-2009: anatomia ja solubiologia, biokemia ja solubiologia, genetiikan perusteet, metabolia.


Funktionaalisen ravitsemuksen opintokokonaisuus 2007-2011, Pro Health Oy. 

Kuusi peruskurssia FLT I A-B, FLT II A-D sekä viisi jatkokurssia FLT III A-C, FLT IV A-B.


7-osainen opintokokonaisuus funktionaalisen lääketieteen periaatteista ja lähestymistavasta, The Institute for Functional Medicine® (IFM). Koulutuksessa käsiteltiin laaja-alaisesti mm. elintapojen, elinympäristön ja perimän vaikutuksia terveyteen.

Applying Functional Medicine in Clinical Practice® / Peruskurssi, 2011, UK.

Advanced Practice Modules® / Kuusi jatkokurssia 2012-2013, UK & USA: GI, Environmental Health, Immune, Hormone, Cardiometabolic, Bioenergetics.


IFNA COT Graduate 2017 (online), Integrative and Functional Nutrition Academy™ (IFNA).

Integratiivisen ja funktionaalisen ravitsemuksen opintokokonaisuus: kurssit 1-5. 


Foundations in Nutrigenomics 2017 (online), Centre for Translational Genomics (CTG). 

Nutrigenetiikan (yksilöllisen perimän vaikutus ravinnon terveysvaikutuksiin) ja nutrigenomiikan (miten ravinto vaikuttaa geenien ilmentymiseen ja toimintaan) perusteet.


PN Level 1 Certified Nutrition Coach 2018 (online), Precision Nutrition.


Introduction to Nutritional Psychiatry: Nutri-Psyche 2022 (online), Deakin University and Food & Mood Centre.


Muu koulutus


Luontaistuotealan täydennyskoulutusohjelma (27 op) 2003, Helsingin yliopiston Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenia. Opinnäytetyöni aihe oli 'Entsyymit ja ohutsuolen limakalvon terveys'.


Licensed Practitioner of NLP™ -kurssi 2009 (kertaus 2010 ja 2013), Licensed Master Practitioner of NLP™ -kurssi 2011, NLP Akatemia Oy.


Mind Coach® certified trainer 2020, Suomen Mentoritiimi Oy. 

Harri Gustafsbergin (FT, HTM) iPREP (International Professional Resilience & Efficiency Program) valmennusmenetelmään pohjautuva koulutus, jossa keskitytään yksilön henkisen suorituskyvyn kasvattamiseen ja stressinhallintataitojen sekä tilannetajun kehittämiseen.


Lisensoitu Univalmentaja 2020, Trainer4You Oy.

Pääkouluttajana toimi unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto.


PN Level 1 Certified Sleep, Stress Management, and Recovery Coach 2022 (online). Precision Nutrition.


Vatsan ja suoliston terveys / Suoliston mikrobisto

Alla olevat ovat esimerkkejä koulutuksista ja konferensseista, joihin olen vuosien varrella osallistunut.

  • Gut Check: Exploring Your Microbiome 2017 (online), University of Colorado Boulder, University of Colorado System & University of California, San Diego on Coursera.
  • The Low FODMAP Diet for Irritable Bowel Syndrome 2018 (online), Monash University.
  • Nutrition and Health: Human Microbiome 2018 (online), WageningenX, an online learning initiative of Wageningen University & Research through edX.
  • IBS Management: The Low FODMAP Diet, Professional Stream 2021 (online), GI Institute. GI Institute on syntynyt Michiganin yliopiston ja Fodmap Friendlyn yhteistyön tuloksena. 
  • Reshaping the Microbiome Through Nutrition 2021 (online), Nature Conference and workshop. 
  • Gut Microbiota for Health, World Summit 2022 (online), The American Gastroenterological Association (AGA) and the European Society of Neurogastroenterology and Motility (ESNM).
  • FOOD: The Main Course to Digestive Health 2021 & 2022 & 2023 & 2024 (online), University of Michigan Digestive Disorders Nutrition and Lifestyle Program and the Department of Nutritional Sciences in the School of Public Health. 
  • Congenital Sucrase–Isomaltase Deficiency (CSID) 2025 (online), GI Institute.